Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z pulpecikami

SKŁADNIKI

  • -500 g mięsa mielonego
  • -1 cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
  • -1 jajko
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sos pomidorowy:
  • -700 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • -1 cebula
  • -1-2 marchewki
  • -sól, pieprz
  • -ostra papryka
  • -bazylia, oregano
  • Dodatkowo:
  • -makaron spaghetti
  • PRZYGOTOWANIE

    W misce mieszamy mięso mielone z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dobrze wyrabiamy i formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie smażymy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Odkładamy.
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy passatę lub pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz bazylią i oregano. Dodajemy podsmażone wcześniej pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.
    Podajemy z ugotowanym makaronem.
    Smacznego 🙂
  • Znalezione obrazy dla zapytania Spaghetti z pulpecikami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką

SKŁADNIKI Ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) -12 g świeżych drożdży -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli -1 łyżka oleju -0,5- 3/4 szklanki wody Dodatki: -2 łyżki sosu pomidorowego -3-4 figi -1 kulka sera mozzarella -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur) -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka -rukola -oliwa po polania PRZYGOTOWANIE Ciasto: Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzch...

Muffinki z płatkami owsianymi

SKŁADNIKI -2 szklanki maślanki -1,5 szklanki płatków owsianych -2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 łyżek cukru (75 g) -pół szklanki oleju -2 jajka -kilka kropel aromatu, u mnie migdałowy -1 szklanka rodzynek PRZYGOTOWANIE Maślankę mieszamy w misce z płatkami owsianymi, odstawiamy na 30 minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy olej , jajko i aromat, dodajemy płatki z maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, pod koniec dodając bakalie. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego