Przejdź do głównej zawartości

Sałatka “Ananas” z kurczakiem

SKŁADNIKI

  • -200 g ryżu
  • -1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g)
  • -sól, pieprz
  • -curry, słodka i ostra papryka
  • -pół puszki kukurydzy
  • -1 puszka ananasa w plastrach
  • -majonez
  • -płaska łyżeczka musztardy
  • -słoik marynowanych pieczarek
  • -końcówka od ananasa
  • PRZYGOTOWANIE

    Ryż gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju na rumiany kolor. Ostawiamy do wystudzenia. Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Marynowane pieczarki kroimy w cienkie plastry. Do dużej miski wrzucamy ryż, kurczaka, ananasa, kukurydzę. Mieszamy z majonezem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Sałatkę wykładamy na półmisek formując owalny kształt ananasa, na wierzchu układamy plasterki marynowanych pieczarek, jeden obok drugiego. Na końcu układamy końcówkę ananasa.
  • Podobny obraz

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką

SKŁADNIKI Ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) -12 g świeżych drożdży -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli -1 łyżka oleju -0,5- 3/4 szklanki wody Dodatki: -2 łyżki sosu pomidorowego -3-4 figi -1 kulka sera mozzarella -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur) -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka -rukola -oliwa po polania PRZYGOTOWANIE Ciasto: Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzch...

Muffinki z płatkami owsianymi

SKŁADNIKI -2 szklanki maślanki -1,5 szklanki płatków owsianych -2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 łyżek cukru (75 g) -pół szklanki oleju -2 jajka -kilka kropel aromatu, u mnie migdałowy -1 szklanka rodzynek PRZYGOTOWANIE Maślankę mieszamy w misce z płatkami owsianymi, odstawiamy na 30 minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy olej , jajko i aromat, dodajemy płatki z maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, pod koniec dodając bakalie. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego