Przejdź do głównej zawartości

Rolada z indyka z brokułem i fetą

SKŁADNIKI

  • -1 pierś z indyka (800 g)
  • -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
  • -1 brokuł
  • -ser feta (130 g)
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • -2 łyżki oleju
  • PRZYGOTOWANIE

    Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą, aby nie podziurawić mięsa). Mięso posypujemy przyprawami. Odkładamy.
    Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku do miękkości, odcedzamy. Po przestudzeniu rozdrabniamy widelcem razem z serem feta. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Mieszamy.
    Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki).
    Roladę układamy na blaszce do pieczenia, wierzch polewamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
    Smacznego 🙂
  • Znalezione obrazy dla zapytania Rolada z indyka z brokuÅ‚em i fetÄ…

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką

SKŁADNIKI Ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) -12 g świeżych drożdży -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli -1 łyżka oleju -0,5- 3/4 szklanki wody Dodatki: -2 łyżki sosu pomidorowego -3-4 figi -1 kulka sera mozzarella -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur) -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka -rukola -oliwa po polania PRZYGOTOWANIE Ciasto: Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzch...

Muffinki z płatkami owsianymi

SKŁADNIKI -2 szklanki maślanki -1,5 szklanki płatków owsianych -2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 łyżek cukru (75 g) -pół szklanki oleju -2 jajka -kilka kropel aromatu, u mnie migdałowy -1 szklanka rodzynek PRZYGOTOWANIE Maślankę mieszamy w misce z płatkami owsianymi, odstawiamy na 30 minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy olej , jajko i aromat, dodajemy płatki z maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, pod koniec dodając bakalie. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego