Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z śliwkami

SKŁADNIKI

  • -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • -15 g świeżych drożdży
  • -3/4 szklanki letniego mleka
  • -3 czubate łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • Kruszonka:
  • -pół szklanki mąki pszennej
  • -5 łyżek cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -60 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • -5 łyżeczki bułki tartej
  • -świeże lub mrożone śliwki (20 sztuk)
  • -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • PRZYGOTOWANIE

    Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko, żółtko, masło i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
    Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu ułożyć po 4 połówki śliwek (skórką do dołu).
    Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
    Kruszonka:
    Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
    Smacznego 🙂
  • Znalezione obrazy dla zapytania Drożdżówki ze Å›liwkami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką

SKŁADNIKI Ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) -12 g świeżych drożdży -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli -1 łyżka oleju -0,5- 3/4 szklanki wody Dodatki: -2 łyżki sosu pomidorowego -3-4 figi -1 kulka sera mozzarella -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur) -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka -rukola -oliwa po polania PRZYGOTOWANIE Ciasto: Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzch...

Muffinki z płatkami owsianymi

SKŁADNIKI -2 szklanki maślanki -1,5 szklanki płatków owsianych -2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 łyżek cukru (75 g) -pół szklanki oleju -2 jajka -kilka kropel aromatu, u mnie migdałowy -1 szklanka rodzynek PRZYGOTOWANIE Maślankę mieszamy w misce z płatkami owsianymi, odstawiamy na 30 minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy olej , jajko i aromat, dodajemy płatki z maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, pod koniec dodając bakalie. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego