SKŁADNIKI Ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) -12 g świeżych drożdży -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli -1 łyżka oleju -0,5- 3/4 szklanki wody Dodatki: -2 łyżki sosu pomidorowego -3-4 figi -1 kulka sera mozzarella -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur) -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka -rukola -oliwa po polania PRZYGOTOWANIE Ciasto: Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzch...
Komentarze
Prześlij komentarz