Przejdź do głównej zawartości

Blok czekoladowy z bakaliami

SKŁADNIKI

  • -500 g mleka w proszku
  • -100 g orzechów laskowych
  • -50 g migdałów
  • -200 g herbatników
  • -250 g masła
  • -4 czubate łyżki kakao
  • -pół szklanki cukru (100 g)
  • -200 ml wody
  • PRZYGOTOWANIE

    Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie przekładamy na czystą ściereczkę, którą pocieramy, aby pozbyć się skórki z orzechów.
    Do dużej miski przekładamy podprażone orzechy laskowe, dodajemy migdały, rodzynki, mleko w proszku i pokruszone na mniejsze części herbatniki. Mieszamy i odstawiamy.
    W rondelku umieszczamy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Jeszcze gorącą masę przelewamy do miski z mlekiem i bakaliami (robimy to w kilku turach, między każdą należy przemieszać całość).
    Powstałą masę przelewamy do kwadratowej formy (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną folią spożywczą. Dobrze ugniatamy, aby wyrównać powierzchnie. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia masy.
    Powstały blok kroimy kostkę.
    Przechowujemy w lodówce.
    Smacznego 🙂
  • Znalezione obrazy dla zapytania Blok czekoladowy z bakaliami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką

SKŁADNIKI Ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) -12 g świeżych drożdży -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli -1 łyżka oleju -0,5- 3/4 szklanki wody Dodatki: -2 łyżki sosu pomidorowego -3-4 figi -1 kulka sera mozzarella -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur) -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka -rukola -oliwa po polania PRZYGOTOWANIE Ciasto: Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzch...

Muffinki z płatkami owsianymi

SKŁADNIKI -2 szklanki maślanki -1,5 szklanki płatków owsianych -2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 łyżek cukru (75 g) -pół szklanki oleju -2 jajka -kilka kropel aromatu, u mnie migdałowy -1 szklanka rodzynek PRZYGOTOWANIE Maślankę mieszamy w misce z płatkami owsianymi, odstawiamy na 30 minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy olej , jajko i aromat, dodajemy płatki z maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, pod koniec dodając bakalie. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego